In constructiile civile din ce in ce mai mult apar elemente decorative cu inclinatie artistica. Nu este o raritate cand metalul este folosit ca element ornamental pentru balustrade, garduri, stalpi de sustinere si alte elemente. Tabla decorativa este un element recent aparut in industria constructiva, arhitectii au inceput sa foloseasca in proiectele lor cand a ajuns pretul de fabricatie la un nivel acceptabil.

tabla decorativaCum se obtine tabla decorativa?

Tabla decorativa se poate confectiona din mai multe tipuri de materiale, dar cele mai frecvente sunt cele din otel zincat, otel inox si aluminiu. De obicei, tabla decorativa subtire, sub 1,5 mm, se confectioneaza prin stantare la rece.

Dar aceasta metoda de confectionare aduce cateva limitari:

Tabla decorativa se mai poate realiza si cu ajutorul masinilor CNC prin frezare sau gaurire. Masina CNC cu jet de apa poate realiza tabla decorativa din orice tip de material fara a fi nevoie de finisari ulteriore.  Acest tip de utilaj CNC se foloseste pentru confectionarea tablei decorative pe scara larga din materiale moi, cum ar fi aluminiu, cupru, alama, precum si din otel inoxidabil.

Daca este nevoie de tabla decorativa mai groasa si cu modele complicate care nu se pot executa prin alte metode, se pot folosi pentru realizarea lor masini CNC de frezat. Datorita automatizarii, utilajul CNC poate confectiona tabla decorativa cu orice nivel de complexitate. Acest aparat nu este limitat la dimensiuni, practic poate avea lungimi si latimi variabile. Singura limitare este dimensiunea materiei prime din care se vor confectiona piesele. Grosimea tablei poate fi pana la 50 de mm, dar fiind o tabla ornamentala, de obicei nu se ajunge la grosimi atat de mari.

Tabla decorativa confectionata cu masini CNC nu mai necesita operatiuni de finisare ulteriore. Costurile de productie depind direct de volumul necesar de produse finite, utilajul odata setat poate repeta aceeasi operatiune de productie pana la infinit. Un alt avantaj este ca prin frezare se poate prelucra orice tip de metal, aluminiu, cupru, alama, otel zincat, inoxidabil, chiar si tabla neagra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *