In orice proces de fabricatie cel mai important factor este calitatea. Acest factor implica insa tot timpul costuri mai mari, putand fi realizat numai cu ajutorul unor utilaje de mare precizie. Masinile CNC sunt cele mai recomandate pentru realizarea unor produse in serie mare. Aceste utilaje automatizate pot fi folosite pentru a realiza operatiuni de mare precizie fara necesitatea interventiei operatorilor.

Aceste masini specializate contin piese CNC care sunt expuse la socuri termice si mecanice deosebite. Calitatea si conformitatea acestor piese CNC este foarte importanta, pentru ca de aceste componente depinde direct precizia de prelucrare.

Masinile CNC sunt de mai multe feluri, unele sunt dedicate debitarii tablei, altele pot fi folosite pentru prelucrarea materialelor amorfe, dar sunt si masini CNC pentru gravat sau modelat 3D. Masinile CNC de debitare au o serie de piese CNC care sunt localizate direct in flacara de taiere al utilajului. Aceste componente sunt confectionate din materiale speciale, rezistente la temperaturi inalte si la oxidare, dar au limita de timp in ceea ce priveste functionarea lor. Duzele acestor utilaje trebuie verificate periodic, pentru a garanta o taiere cu precizie inalta, fara bavuri si denivelari.

La masina CNC de frezare sau modelare 3D cea mai expusa piesa CNC este freza. Daca aceasta prezinta ciobituri sau nu este destul de ascutita, rezultatul frezarii va fi de o calitate indoielnica. Tot timpul, inainte de a fi folosita obligatoriu, trebuie verificate aceste caracteristici.

In afara de aceste piese CNC direct participante la procesul de prelucrare, mai sunt alte parti ale masinii CNC care pot avea un rol important in realizarea produselor cu precizie inalta. Cele mai frecvente cauze sunt  motoarele defecte, cremalierele cu dinti uzati, ghidajele indoite, dar si erorile de programare ale computerului de comanda.

Pentru evitarea producerii unor rebuturi este recomandat ca aceste piese CNC sa fie verificate si masurate periodic, dar neaparat inaintea inceperii unor serii mari de productie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *