Administratorii societatilor comerciale care opereaza pe piata prelucratoare a materialelor stiu foarte bine ca concurenta nu doarme! Se duce o lupta constanta pentru obtinerea contractelor mari care ofera stabilitate si continuitate firmei.

Dar contractele se pot obtine doar cu o conduita impecabila, prin garantarea calitatii si respectarea termenelor de executie. Pentru acest lucru insa este nevoie de masini si utilaje de calitate ridicata, automatizate, care pot realiza toate prelucrarile cerute de beneficiar in timp util si cu precizie ridicata. Dar care sa fie gama de masini CNC? Cate si ce tip de operatii pot executa aceștia?

Cele mai des folosite masini CNC in aceasta ramura a industriei sunt cele de debitare oxigaz si plasma. Dar sunt unele piese care nu pot fi realizate cu aceste masini. Materialele care nu sunt conductive nu pot fi debitate cu plasma, iar masinile CNC debitare oxigaz pot fi utilizate numai pentru debitarea otelului carbon. O uzina prelucratoare trebuie sa aiba in dotare cel putin o masina CNC de debitare cu jet de apa pentru aceste situatii limita.

Dar haideti sa luam in evidenta ce stie si la ce ar putea fi folosit acest utilaj?

Debitarea cu jet de apa se bazeaza pe fenomenul de eroziune a unui jet de apa sub presiune ridicata, directionata pe suprafata de debitare. Presiunea este produsa cu o pompa de mare capacitate, de cel putin de 50 bari.

Acest procedeu aduce o serie de avantaje cum ar fi:

Insa, din pacate, masina de debitat cu jet de apa nu este utilajul cel mai productiv. Viteza de debitare este mult inferioara fata de celelalte metode de taiere. Si tot la capitolul lipsuri trebuie amintit ca in timpul prelucrarii se produce zgomot si vibratii de intensitate mare, care necesita tratare mai speciala. Din aceasta cauza utilajul de debitare cu jet de apa are o constructie mai robusta, fiind prevazut cu amortizoare care au rolul de micsorare a zgomotului produs.

Folosirea masinii CNC cu debitare cu jet de apa este justificata numai in cazul in care operatiunile de debitate nu pot fi realizate cu alte masini CNC. Este recomandata in special la piese din cupru si aluminiu dar si la alte materiale care nu pot fi realizate prin debitare cu plasma, oxigaz sau laser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *