De multe ori, in industria constructiilor, beneficiarii au idei extravagante, vor sa primeasca elemente constructive unice, uneori gravate in relief. Aceste piese bineinteles ca nu se pot gasi in comert, ca urmare antrepenorul va trebui sa comande undeva sa fie proiectate si executate. Aceste piese pot fi realizate manual sau cu ajutorul unui utilaj special. Masina de gravat este un utilaj special conceput pentru aceste prelucrari. Consturctiv este compusa dintr-un motor puternic, asezat pe un stativ care angreneaza o freza. Turatia si avansul cutitului de frezare este comandata electronic, ca urmare se poate potrivi la mai multe tipuri de materiale. Pentru eliminarea caldurii aparute in timpul prelucrarii, unele masini de gravat sunt prevazute si cu instalatie de racire. De obicei racirea se realizeaza cu un lichid, apa, ulei sau alte substante cu proprietati asemanatoare.

Masina de gravat mai poate avea un accesoriu pentru aspirarea prafului generat in timpul prelucrarii. Acest lucru este foarte util daca frezarea se face in piatra sau marmura, unde se produce o mare cantitate de praf si poate afecta sanatatea persoanelor de deservire in incinta.

Masina de gravat este un utilaj foarte practic, cu utilizarea frezelor corespunzatoare se pot prelucra mai multe tipuri de materiale incepand de la plastic pana metale dure. Aici cel care manevreaza utilajul trebuie sa cunoasca specificatiile materialelor si al cutitelor care se pot folosi la prelucrari. La acest aparat totul este automatizat, croirea se realizeaza urmarind niste desene tehnice concepute in programe CAD. Conturul si adancimea sunt prestabilite in desen si transferate capului de frezare care poate efectua miscari in adancime si pe cele doua directii pe planul orizontal. Astfel, practic se pot realiza frezari 3D cu multa usurinta.

Inca un avantaj deosebit la masina de gravat este posibilitatea realizarii productiei in serie, de fapt acest utilaj s-a inventat tocmai pentru acest lucru. Cu ajutorul comenzilor CNC se pot repeta aceleasi manevre pana la nesfarsit, rezultand piese identice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *