Probabil toata lumea a trecut prin mici probleme medicale si toti stim foarte bine ce inseamna sa fi bolnav. Este greu si tragic, mai ales daca omul ramane cu handicap pe viata din cauza bolilor. De aceea toti suntem responsabili sa-i aparam pe cei care din nastere sau prin accidente au ajuns sa aiba diferite handicapuri  incurabile. Nu de mult echipa de dezvoltare si proiectare de la LegasProd SRL a primit o sarcina grea, dar foarte nobila. A fost rugata sa proiecteze si sa execute o masina CNC care sa preia date dintr-un scanner 3D medical ultramodern si, pe baza datelor colectate, sa execute mulaje pentru constructia dispozitivelor medicale pentru bolnavi. Aceste dispozitive sunt folosite pentru copii si adulti cu probleme la coloana vertebrala sau alte parti ale corpului care necesita orteze si corsete.

Sarcina nu a fost usoara, dar echipa a dat dovada de perseverenta si a realizat echipamentele in perioada scurta. Putem spune ca aceasta masina CNC este un prototip, deoarece toate echipamentele sunt unicate, adaptate conditiilor speciale.

Masina CNC pentru confectionarea mulajului poliuretanic

„Inima” ansamblului este scannerul 3D ultraperformant care in numai 30 de secunde poate scana un corp uman fara a pune in pericol sanatatea oamenilor. Astfel se creeaza o imagine virtuala care se transfera in computerul masinii CNC de frezare.

Masina CNC de frezat scaled

Masina CNC de frezat are dimensiuni de 1700 mm lungime și 1000 mm lățime, si este prevăzută cu mese rotative orizontale între care se prinde bucata de poliuretan care se prelucreaza. Masina CNC frezeaza o copie exacta al corpului pacientului in spuma poliuretanica. Pe piesa din spuma rezultata se pot proba si masura diferite dispozitive medicale fara a mai tine ore in sir pe bolnavi in pozitii neplacute.

mulaj poliuretanic

Cum se stie, la momentul actual, confectionarea unui dispozitiv medical se face prin realizarea unui mulaj din ghips care, datorita conditiilor, este foarte imprecis, rezultand des corsete si orteze nepotrivite. Totodata nu trebuie uitat nici faptul ca bolnavii trebuie sa stea ore in sir in picioare in timpul realizarii mulajului, ceea ce este neplacut si dureros pentru un om cu probleme locomotorii.

Realizarea mulajului cu ajutorul masinii CNC este benefica pentru toate partile implicate, bolnavul scapa de dureri, iar medicul ortoped primeste un mulaj perfect pentru realizarea corseturilor sau ortezelor.

In afara de corseturi si orteze ortopedice, mulajul obtinut cu masina CNC poate fi folosit pentru confectionarea scaunelor ortopedice tocmai potrivite pentru transportarea copiilor bolnavi in vehicule sau pur si simplu ca scaun de odihna si corectie a spatelui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *