La ce este buna masina CNC debitare cu plasma

Debitarea metalului prezinta o problema destul de mare daca nu exista utilaje potrivite pentru aceste procese. Debitarea manuala a otelului este neperformanta, mai ales daca placa de otel este groasa si necesita timp si efort nejustificat de mare.

Pentru debitarea tablei de otel au fost dezvoltate mai multe metode de taiere, debitare cu oxigaz, cu arc de plasma, cu jet de apa, laser, plasma de inalta definite. Toate aceste metode de debitare pot fi adaptate la masini CNC, automatizand complet procesul.

Masina de debitare cu plasma este cel mai recomandat utilaj de debitare pentru tabla de otel. Arcul de plasma ofera viteza mare de debitare pana la grosimi de 36 mm fara a pierde semnificativ din calitate. Calitatea si perpendicularitatea muchiei depinde in mare masura de puterea curentului cu care se genereaza arcul de plasma. Cu generatoare de curent de calitate intre intervalul de grosimi 5-36 mm a tablei, debitarea cu plasma este cea mai indicata metoda de taiere. Datorita vitezei mari de debitare productivitatea acestui utilaj CNC este mult superioara decat a unuia cu flacara oxigaz.

Caracteristici pro si contra ale masinii CNC debitare cu plasma

masina CNC debitare plasma seria G3020 Suceavablog

Cel mai mare neajuns al masinii CNC debitare cu plasma este costul mai mare a echipamentelor care deservesc utilajul. Echipamentul si accesoriile cu plasma in general este mai scump ca unul de oxigaz. Un sistem complet de debitare cu plasma necesita alimentare electrica, unitate de racire, de obicei cu apa, sistem de evacuare a gazelor, cabluri pentru arzator, furtuni, cabluri pentru racordare si unul sau mai multe arzatoare. Toate aceste componente sunt foarte scumpe, insa productivitatea sporita a plasmei fata de masina de debitat cu oxigaz va amortiza repede diferenta de costuri.

Un alt dezavantaj este ca in timpul procesului de debitarea cu plasma se produc gaze toxice care ar putea afecta sanatatea personalului de deservire. Din aceasta cauza utilajul trebuie sa fie prevazut cu un sistem de ventilare care evacueaza gazele in exteriorul halei de productie. Acesta nu numai ca mareste costurile echipamentului, dar prezinta si un risc major pentru mediul inconjurator, existand costuri suplimentare cu echipamente de protectie si cu instruirea personalului.

Masina CNC debitare cu plasma este recomandata pentru taierea tablei de grosime mica sau medie. Daca tabla depaseste grosimea de 36 mm, performanta utilajului scade simtitor, se maresc nejustificat cheltuielile cu curentul, precum nici calitatea debitarii nu mai este corespunzatoare. Pentru table mai groase de 36 mm se recomanda debitarea cu oxigaz.

masina CNC debitare oxigaz seria G7030 blog

Pentru a putea folosi acelasi utilaj CNC pentru o gama larga de grosimi, unii producatori de masini CNC monteaza si un arzator oxigaz si un arzator cu arc de plasma. Arzatoarele sunt activate corespunzator pentru fiecare tip de material.

Un avantaj deosebit al masinilor CNC debitare cu plasma reprezinta posibilitatea taierii si altor materiale decat otelul pentru scule, cum ar fi, otelul inoxidabil, aluminiu, cupru, aliaje ale acestora. Dintre toate acestea, cel mai important este otelul inoxidabil, fiindca acest material nu se poate taia prin alte procedee la costuri acceptabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *