De ce este importanta revizia periodica a componentelor CNC?
Cum se stie, niciun utilaj nu tine cat lumea, la un moment dat anumite piese se vor uza si trebuie inlocuite cu unele noi. Important este ca piesele defecte sa fie identificate la timp pana nu ajung sa produca defectiuni majore in constructia utilajului.
Masinile CNC au cateva piese foarte sensibile care trebuie schimbate des. Componentele CNC ale masinilor de debitare cu plasma care sunt direct implicate in procesul de debitare sunt expuse la temperaturi excesive si exista riscul de a se deforma. Orice deformare minora a acestor piese poate afecta precizia cu care va fi realizata debitarea.
Dar cand trebuie schimbate componentele CNC?
Periodicitatea reviziilor la masini CNC debitare cu plasma depinde in mare masura de varsta utilajului si modul de exploatare al lui. Un utilaj abia pus in functiune va avea nevoie de revizii mai rare, dar unul cu varsta peste 5 ani si zeci de mii de ore de functionare va avea nevoie de revizii mai dese. Pentru a nu perturba activitatea de productie al utilajului de obicei se programeaza reviziile, la inceput la fiecare 12 luni , iar mai tarziu cu periodicitate de 6 luni.
La fiecare revizie este obligatoriu sa fie verificata masina CNC din toate punctele de vedere, electric (cablari, motoare electrice), electronic (echipamentele de joasa tensiune, contactoare, senzori, sistemul de comanda numerica) si mecanic (angrenaje, rulmenti, curele de transmisie, structuri de sustinere ). In acelasi timp este recomandat sa fie verificate toate componentele CNC considerate consumabile (duze, garnituri, senzori, contactori) care nu vor mai rezista pana la urmatoarea revizie. Scopul este ca masina CNC sa poata functiona pana la urmatoarea revizie fara deficiente majore, putand oferi eficienta in productivitate si calitate maxima in exploatare.
Care sunt semnele ca trebuie inlocuite componentele CNC ale pistoletului?
Componentele CNC ale pistoletului de plasma contin 5 piese care trebuie inspectate: deflector, duza, electrod, inel de turbionare si garnitura inelara. Deflectorul are rol de protectie a duzei. Daca s-a adunat murdarie intre duza si deflector acesta trebuie curatat. Daca orificiul deflectorului s-a descentrat sau s-a deformat, piesa trebuie inlocuita.
Duza pistoletului are un orificiu pentru centrare. Daca aceasta gaura nu este rotunda, duza trebuie inlocuita. Duza intodeauna trebuie inlocuita impreuna cu electrodul!
Electrodul este montat in partea interioara a duzei pistoletului. Daca suprafata electrodului prezinta urme de uzura sau adancimea canalului este mai mare de 1,6 mm, piesa trebuie inlocuita.
Inelul de turbionare se inlocuieste in cazul in care suprafata lui prezinta deteriorari sau daca orificiile de gaz sunt blocate, arse. Inelul de turbionare este insurubat pe capatul pistoletului care se etanseaza cu o garnitura inelara. Acest inel de obicei se calcifica din cauza temperaturii. Garnitura de inel trebuie inlocuita daca este crapata, dar daca este doar uscata se poate unge cu lubrifiant siliconic.
Toate aceste componente CNC din pistolet sunt considerate consumabile si de obicei se inlocuisec la fiecare revizie, dar nu este obligatoriu daca nu prezinta defectele de mai sus.