Industria prelucratoare de materiale feroase si neferoase este in plina dezvoltare, apar frecvent noi si noi tipuri de utilaje din ce in ce mai automatizate si mai inteligente. Cu aparitia aplicatiilor CAD foarte avansate tehnicienii pot desena prototipuri complicate in cateva ore, chiar pot simula cum va arata piesa fabricata in diferite moduri de prelucrare.

Astfel exista deja un punct de plecare chiar din aceasta faza in ceea ce priveste metoda de debitare care va fi utilizata: debitare oxigaz sau debitare plasma. De ce luam in considerare numai cele doua metode? Fiindca in industria prelucratoare aceste metode de debitare sunt cele mai des folosite si in cea mai mica uzina exista macar o masina CNC de debitare oxigaz sau plasma.

Dar hadeti sa vedem care ar fi argumentele!

De ce debitarea cu oxigaz? Ce ar trebui sa stim inainte sa alegem acest procedeu de debitare?

Procedeul de debitare oxigaz consta in amplificarea procesului de oxidare in atmosfera controlata de oxigen pentru debitarea otelului carbon. Procesul are nevoie de un amestec de gaz combustibil (de obicei acetilena) si oxigen din care se obtine o flacara concentrata pe suprafata de debitare.

Debitarea cu oxigaz are cateva avantaje deosebite:

Insa exista si cateva dezavantaje:

De ce debitarea cu plasma?

Principalele avantaje:

Aceasta metoda are si dezavantaje, precum:

Procesele de debitare cu plasma si debitare oxigaz se pot adapta foarte usor masinilor CNC. Exista o serie de utilaje care combina aceste metode in mod frecvent pentru marirea productivitatii precum si adaptabilitatii mai ridicate la cerintele beneficiarilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *