Cum ar fi Lumea Fara Debitarea Metalelor?

De foarte multe ori este nevoie de piese metalice de mari dimensiuni si cu forme complexe. Debitarea metalelor este un proces destul de simplu, care se poate realiza manual sau mecanizat. Bineinteles, procesul trebuie ales in functie de posibilitati si costuri. Daca este nevoie de o debitare simpla iar materialul este destul de subtire, atunci taierea poate fi realizata manual. Insa in cele mai multe cazuri debitarea metalelor trebuie facuta in conditii speciale.

Pentru aceste procese de taiere, in marea majoritate a cazurilor, se alege o masina de debitat metale. Aceste utilaje pot fi de mai multe feluri. Unele sunt destinate taierii la rece, numite si ghilotine sau stantatoare. Ghilotinele se pot folosi numai la materiale subtiri si cu conditia sa nu fie necesara precizie prea mare la muchii. Dezavantajul acestui procedeu este pierderea foarte mare de material, stantarea in general produce multe rebuturi. Avantajul foarte mare este insa costul destul de redus.

O alta metoda de debitare a metalelor este taierea la cald. Pentru aceasta metoda cel mai frecvent se utilizeaza flacara oxigaz sau arcul de plasma. Ambele metode au avantaje si dezavantaje specifice. Sunt o serie de masini CNC care se bazeaza pe aceste metode de taiere a metalelor.

Masinile CNC cu debitare oxigaz sunt destinate metalelor cu grosime mai mare de 50 mm. Dezavantajul  procesului de taiere prin oxigaz este ca nu poate fi folosit decat la metale feroase si, datorita prezentei gazului, exista un risc major de explozie.

La debitarea metalelor cu masini CNC cu arc de plasma  nu exista acest pericol. Insa acest tip de taiere nu poate fi folosit la materiale foarte groase, este recomandat la folosirea materialelor avand grosime pana la 50 mm. Dar avantajul foarte mare este ca poate fi folosit si taierea materialelor neferoase, cat si table vopsite, ruginite.

Tags :
Share This :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *