Cand se proiecteaza o linie de productie al unor produse metalice cu siguranta se opteaza pentru folosirea unor utilaje automatizate. Proiectarea liniilor de productie a semifabricatelor urmareste doua directii majore, productivitate si eficienta costurilor. Pentru a mari productivitatea prelucrarii este bine de stiut la ce se pot folosii masinile CNC. Exista o serie de procese ce se pot efectua cu masini CNC in mod automatizat. Cea mai cunoscuta este debitarea metalelor cu flacara oxigaz sau plasma, dar exista si alte metode care sunt adoptate de masini CNC. Astfel nu prezinta o problema nici debitarea prin alte metode mai putin cunoscute, taierea cu jet de apa, laser, sau prelucrarea prin frezare.

Avantajul masinii CNC este ca este complet automatizat, utilajul fiind comandat de un computer. Tot procesul poate fi programat in laborator, existand posibilitatea de previzualizare a formei dupa procesul de prelucrare al semifabricatului. Sunt o serie de programe CAD cu ajutorul carora se pot proiecta in mediul virtual modul de realizare, precum si pasii necesari de parcurs pentru efectuarea produsului finit.

Dupa finalizarea desenului tehnic, acesta se exporta in format dwg si se transfera direct pe statia de comanda a masinii CNC. Un program specializat interpreteaza desenul, seteaza viteza si metoda de prelucrare, care depinde direct de materialul care urmeaza sa fie prelucrat. O masina CNC de obicei este dedicata pentru o anume operatiune, debitare, frezare, gravare 3D. Daca piesa finita are nevoie de mai multe prelucrari simultane de diferite tipuri va trebui mutata pe mai multe masini CNC unu dupa alta.

Pentru a realiza un flux optim a prelucrarilor, toate operatiunile care se pot realiza pe o masina CNC trebuie efectuate. Ar fi ineficient ca un semifabricat sa fie mutat de 2-3 ori pe acelasi utilaj in faze diferite de prelucrare.

Pentru piese cu contururi si reliefuri complicate cu siguranta va fi nevoie de folosirea  mai multor masini CNC in linie de fabricatie. Din fericire masina CNC de debitare poate pregati semifabricate cu nivel de calitate ridicat, nefiind nevoie de alte finisari intermediare, ca urmare imediat dupa taierea la dimensiune se pot trimite piesele direct la prelucrare cu masina CNC de frezat sau gravat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *