Debitarea materialelor cu masini CNC
Cele mai multe procese de debitare a materialelor feroase sunt efectuate sub temperatura ridicata ce poate duce la deformari termice in material. Din aceasta cauza produsele finite care nu au voie sa fie in contact cu temperaturi inalte in timpul prelucrarii se realizeaza cu masini CNC de debitare cu jet de apa. Procesul de debitare cu jet de apa este bazat pe puterea eroziva a jetului de apa sub presiune. Presiunea de 15-20 bari este obtinuta cu ajutorul unor pompe de mare capacitate care, la nevoie, pot actiona mai mult diuze de debitare.
De ce debitare cu jet de apa?
Cel mai important avantaj al acestui proces de debitare este ca jetul de apa nu afecteaza termic zona de debitare si nici nu deformeaza materialul prelucrat, prefabricatul fiind scufundat in apa, ramane tot timpul la temperatura ambientala. Acest tip de prelucrare este recomandat pentru o serie de materiale neferoase, plastic, ceramica, marmura, sticla, precum si pentru cele feroase aluminiu, cupru, alama, otel inoxidabil.
In timpul prelucrarii nu este nevoie de adaosuri, uleiuri de racire sau gaze toxice, ca urmare debitarea cu jet de apa se poate considera o metoda de taiere conforma cu legile de protectie a mediului inconjurator. Apa rezultata din proces este filtrata si reciclata, fiind nevoie doar de completarea volumului necesar.
Calitatea prelucrarii depinde foarte mult de modul de reglare a aparatului si viteza de debitare. Debitarea cu jet de apa este un proces lent si este in legatura directa cu presiunea jetului de apa. La presiuni mari, procesul de eroziune se poate mari, dar exista riscul deformarii zonei de debitare,chiar aparitia unor crapaturi in material.
Metoda de debitare cu jet de apa este specific utilajelor CNC fiind nevoie obligatoriu de un soft sofisticat de control si de manevrare a presiunii, vitezei de avansare in material, precum si optimizarea croiajului.